Аналіз роботи методичного об’єднання класних керівників за 2019-2020 н.р.

Методичне об`єднання класних керівників працювало над вирішенням першочергових завдань виховання учнів у сучасних умовах. Перед нами постає завдання: виховати громадянина – патріота, формувати громадську активність дітей та підлітків, які люблять свій народ, Україну, готові самовіддано захищати і розбудовувати її .
Робота методичного об’єднання класних керівників спрямована на формування умінь вчителів плідно працювати з учнями, враховуючи інтереси й запити самих школярів, індивідуальний підхід у виховній роботі, охоплює питання планування, організації та аналізу ефективності виховного процесу, різноманітних засобів навчання.
Однією з основних проблем у виховній роботі з учнями є налагодження індивідуального підходу до кожної особистості, розвиток творчого потенціалу дитини та профілактична робота, направлена на правовий аспект у вихованні учнів, схильних до правопорушень. Адже кожна дитина - це особистість. А кожна особистість потребує творчого підходу, великого терпіння і любові з боку вчителя, вихователя. Тільки при такому підході до справи є шанс розкрити і розвинути усі кращі сторони чутливої дитячої душі, творчого потенціалу дитини.
Методичну роботу з педагогами сконцентровано на вирішенні проблемного питання: вивчення історії рідного краю, ознайомлення учнів з культурною спадщиною українського народу, з народними традиціями формування в учнів кращих якостей національного характеру, виховання громадянина України; використання сучасних інформаційних технологій в управлінській діяльності, та навчально-виховному процесі в школі.
Протягом 2019-2020 н.р. члени МО класних керівників працювали над реалізацією виховної проблеми: «Формування мобільної та виховання соціально-адаптованої особистості через співпрацю педагогів і батьків в особистісно-орієнтованому вихованні».
Згідно з принципами і положеннями нормативних і директивних документів про освіту, відповідно до структури методичної роботи в закладі, методична робота в 2019-2020 навчальному році була спрямована на розвиток творчої особистості вчителя та учня, створенням сприятливих умов для успішної соціалазації у навчально-виховному процесі.
Робота класних керівників відповідає вимогам:
- Закону України «Про освіту»;
- Закону України «Про Загальну середню освіту»;
- Положення про спеціальну загальноосвітню школу;
- Посадових обов’язків класних керівників;
- Наказу МОН МС України від 31.10.2011 № 1243 «Про Основні орієнтири виховання учнів 1-12 класів загальноосвітніх навчальних закладів України»;
- Концепції національно-патріотичного виховання молоді, затвердженої спільним наказом Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту,
- Наказу МОН від 07.09.2000 № 439 «Про затвердження Рекомендацій щодо порядку використання державної символіки в навчальних закладах України».
За 2019-2020 навчальний рік було проведено 6 засідання МО, на яких було розглянуто питання планування виховної роботи в класах, опрацьовані основні нормативні документи з виховної роботи, проводилось анкетування класних керівників з метою з’ясування труднощів у роботі. Розглядались педагогічні ідеї щодо підвищення позитивної мотивації учнів до навчальної діяльності та профілактики безпричинних пропусків уроків, проводилася робота щодо формування виховних систем класів і їх оформлення, вивчалися новинки педагогічної літератури та передовий педагогічний досвід.
У 2019-2020 н.р. учителі, які атестувалися презентували власний досвід в рамках шкільного МО класних керівників, дали відкриті виховні години – ЗарапінаЛ.В, Шаповалова А.Ю. проводили тематичні виховні заходи.
Впродовж 2019-2020 н.р. всі класні колективи приймали активну участь у житті школи згідно виховного плану роботи школи на 2019-2020 н.р. 1 вересня проведено свято Першого дзвоника.
Обов’язковим є щорічне проведення змагань фізкультурно-патріотичне свято «Козацькі перегони» до Дня захисника України, організоване і проведено вчителем фізичного виховання Кривушко С.С., педагогом організатором Брайченко А.І, спільно з класними керівниками. В якому прийняли участь команди всіх класів і проявили себе активними та згуртованими.
До Дня Миру учні 1-11 класів разом з класними керівниками взяли участь у конкурсі малюнка на асфальті «Нам потрібне мирне небо…» . Щорічно в нашій школі проводяться свято до Дня працівників освіти «Спасибі Вам,за працю вчительську святу…»
Класним керівником 9 класу Переверзєвою О.В. підготовлено і проведено літературно-музична композиція «Збережемо пам’ять про подвиг» до Дня визволення України від німецько-фашистських загарбників. Всі класні керівники взяли участь у проведенні усного журналу «Мужай, прекрасна наша мово» до Дня української писемності.
Класний керівник 4-го класу Хмельнюк В.В. разом з класним керівником 5-го класу Куц Г.І. організували поїздку до обласної філармоні на новорічне свято «Зимова казка в кожен дім».
Також в межах місячників проводилися тематичні тижні, на яких класні керівники проводили різноманітні заходи, конкурси, лекції, бесіди виготовляли стінгазети.
З 12 березня 2020 року класні керівники продовжили свою роботу он-лайн у зв’язку з карантином, який впровадили на свій території України. Презентації та виховні матеріали викладали на власному блозі, проводили класні години в додатку Zoom, а також активно спілкувались в мобільному додатку Viber.
Усі відкриті уроки були цікавими та пізнавальними, що дали змогу вчителям обмінятися досвідом роботи та продемонструвати свої форми і методи роботи з дітьми.
У новому навчальному році шкільне МО ставить такі завдання:
1. Стежити за новинками в педагогічній літературі, вивчати їх і впроваджувати в своїй роботі.
2. Приділяти більшу увагу проблемам молодих класних керівників, їх адаптації до шкільного життя.
3. Посилити індивідуальну роботу з дітьми, схильними до правопорушень.
4. Приділяти особливу увагу організації роботи з обдарованими дітьми. Працювати над створенням оптимальних умов для розвитку обдарованих дітей, забезпечення їх самореалізації.
5. Залучати батьків до активної участі в організації і проведенні позакласних заходів.
6. Працювати над вдосконаленням та розвитком системи учнівського самоврядування.
7. Формувати життєтворчу юну особистість шляхом впровадження основних принципів особистісно-орієнтованої освіти.
8. Висвітлювати свої досягнення з виховної роботи на шкільному сайті та власному блозі.
У наступному навчальному році продовжити роботу над реалізацією проблеми : «Формування мобільної та виховання соціально-адаптованої особистості через співпрацю педагогів і батьків в особистісно-орієнтованому вихованні»

План роботи методичного об’єднання класних керівників Івано-Благодатненського навчально-виховного комплексу «заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів – заклад дошкільної освіти» на 2020-2021 навчальний рік

ЗаходиВідповідальнийТерміни
1.Тема: Методичне забезпечення початку 2020-2021 навчального року.
Питання для обговорення:
1) Аналіз виховної роботи ШМО за 2019-2020 навчальний рік. Здобутки та недоліки.
2) Навчання в умовах карантину. Організація освітнього процесу 1-го вересня.
3) Визначення основних напрямків методичної та виховної роботи на 2020-2021 навчальний рік у вимірах Нової української школи.
4) Обговорення і схвалення планів виховної роботи класних керівників
5) Рекомендації щодо складання соціального паспорту класу.
6) Про організацію роботи з батьками протягом навчального року. 7) Про організацію та проведення інструктажів з безпеки життєдіяльності учнів.
Голова методичної ради Перерва Ю.І.
Керівник ШМО Шаповалова А.Ю.
Педагог-організатор Бобко А.С.
серпень
2.Тема: Формування духовно-патріотичної компетентності учнівської молоді.
Питання до обговорення.
1) Про стан відвідування учнів школи
2) Бібліотечний огляд літератури для батьків з патріотичного виховання дітей та молоді у сім’ї «Читаємо про Україну разом з дітьми».
3) Доповідь на тему:
«Формування національно-культурної ідентичності учнівської молоді засобами образотворчого та декоративно-вжиткового мистецтва»
«Формування громадянина-патріота в середовищі активного навчання»
«Національно-патріотичне та духовне виховання учнів засобами краєзнавчої, екскурсійної та науково-пошукової діяльності»
4) Рекомендації з питань надання психологічної допомого та соціального супроводу сімей учасників АТО
5) Круглий стіл «Патріотизм – один із найсуттєвіших показників моральності людини».
Класні керівники
Бібліотекар Матвієнко Л.І.
Куц Г.І.
Лісовська О.В.
Пономаренко О.В.
Психолог Брайченко А.І.
Сімбірьова І.В.
жовтень
3.Тема: «Основні чинники проявів булінгу щодо дітей та молоді»
Питання до обговорення
1) Превентивне виховання: проблеми, пошуки, перспективи.
2) Виступ на тему: «Гуманізація навчально-виховного процесу як один з напрямків подолання булінгу в учнівському середовищі»
«Профілактика болінгу та кібербулінгу в учнівському середовищі».
«З чого почати боротьбу з булінгом у школі?»
3) Діагностика рівня сформованості учнівських колективів: Анкетування учасників освітнього процесу.
Спостереження за міжособистісною поведінкою учнів на уроках та в позаурочний час.
Діагностування мікроклімату в класних колективах «Я і мій клас».
4) Створення пам’ятки-поради для батьків «Ознаки того, що дитину цькують у школі». 5) Організація роботи «Скриньки довіри»
Ярова В.Ю.
Зарапіна Л.В.
Муженко О.І.
Демченко О.А.
Класні керівники
Психолог Брайченко А.І.
Грудень
4.Тема: «Я – громадянин правової держави. Закон обов’язковий для всіх. Протидія торгівлі людьми».
Питання до обговорення:
1) Концепція правового виховання та правової освіти;
2) Проблема торгівлі людьми, основними способами втягнення дітей в торгівлю людьми, як уникнути цієї проблеми.
3) Лекція на тему: «Механізми захисту прав людини» «Діти. Злочин. Покарання»
4) Обмін досвідом між класними керівниками:
Принцип національної спрямованості виховання, який передбачає формування у молоді національної свідомості;
Протидія торгівлі людьми, реалії нашого часу.
5) Створення буклету для учнів «Загальні правила безпечного працевлаштування за кордоном»
Хмельнюк В.В.
Лісовська О.В.
Брайченко А.І.
Шаповалова А.Ю.
Куц Г.І.
Сімбірьва І.В.
Класні керівники
Березень
5.Тема: Підсумки роботи методичного об’єднання класних керівників за 2020-2021 навчальний рік
Питання до обговорення:
1. Вивчення та узагальнення досвіду класних керівників. Методична скарбничка класного керівника «Розвиток розумових і фізичних здібностей, формування високої пізнавальної культури, організація змістовного дозвілля учнів.»
2. Звіт класних керівників про проведену роботу
3. Проведення анкетування серед класних керівників щодо подальшої роботи ШМО класних керівників в наступному навчальному році
4. Індивідуальні консультації
Керівник ШМО Шаповалова А.Ю.
Колектив ШМО класних керівників
Червень

Заходи щодо профілактики травматизму та збереження життя і здоров’я школярів

№ п/пПрізвище та ім'яФорма проведення та назва заходу
1.Хмельнюк Вікторія ВолодимирівнаГодина спілкування "Про режим дня учнів ЗСО"
2.Пономаренко Олена ВолодимирівнаВиховна година "Школярі за здорове майбутнє"
3.Брайченко Анастасія ІванівнаБесіда "Курс на здоровий спосіб життя"
4.Ярова Вероніка ЮріївнаІнформаційна хвилинка "Особиста гігієна і здоров’я",
5.Зарапіна Любов Василівна· Виховна година "Закалювання як спосіб збереження здоров’я"
6.Куц Ганна ІванівнаГодина спілкування "Що впливає на здоров’я підлітків"
7.Шаповалова Анна ЮріїівнаКласна година "День без паління"
8.Муженко Олена ІванівнаБесіда "Алкоголь та його наслідки"
9.Сімбірьова Ірина ВікторівнаЛекція "Про шкоду для здоров’я наркотиків, токсинів"
10.Лісовська Оксана ВасилівнаКруглий стіл "Алкоголь, куріння та репродуктивне здоров’я"
11.Демченко Олена АнатоліївнаКонференція "Заміни цигарку на цукерку"

Протокол №1

засідання методичного об’єднання класних керівників 1-11 класів

Івано-Благодатненського НВК І-ІІІ ступенів

від 27.08.2020 р

Присутні: 11 членів методичного об’єднання, голова методичної ради Перерва Ю.І., директор Назаренко Р.М., керівник гуртка Прокопчук Т.О., педагог-організатор Бобко А.С.

Порядок денний

1. Аналіз роботи ШМО за попередній навчальний рік та визначення напрямків роботи на 2020-2021 навчальний рік.

2. Основні напрямки виховної роботи згідно навчально – методичної проблеми школи.

3. Опрацювання нормативних документів: «Інформаційні матеріали щодо створення безпечного освітнього середовища, формування в дітей та учнівської молоді ціннісних життєвих навичок у 2020/2021 н. р.»

4. Обговорення і схвалення планів виховної роботи класних керівників.

5. Про розвиток творчих та інтелектуальних здібностей учнів, залучення дітей до діяльності гуртків та секцій за інтересами

6. Затвердження графіка проведення відкритих виховних заходів.

1 питання

Слухали: Голову м/о Шаповалову А.Ю., яка ознайомила присутніх з планом роботи м/о на 2020-2021 н.р, провела анкетування серед класних керівників для визначення їхніх потреб у веденні документації класного керівника.

Ухвалили:

1. План роботи методичного об’днання на 2020-2021 н.р. затвердити.

2 питання.

Слухали: Бобко А.С., яка ознайомила з планом загальношкільних заходів на І семестр 2020-2021 н.р. в умовах адаптивного карантину

Ухвалили:

2. Усі загальношкільні заходи проводити згідно плану і дотримання протии епідеміологічних заходів.

3 питання.

Слухали: керівника МО Шаповалову А.Ю.. про планування виховної роботи класними керівниками (вимоги до плану та визначення основних питань виховної діяльності). Детально обговорили перелік заходів в кожному класі з метою профілактики правопорушень та збереження життя та здоров’я учнів школи.

Ухвалили:

4. Класним керівникам опрацювати документи щодо організації роботи

класного керівника та користуватися ними.

5. Оформити папки класного керівника відповідно до вимог.

Секретар Л.В. Зарапіна

Керівник м/о: А.Ю.Шаповалова.


Протокол №2

засідання методичного об’єднання класних керівників 1-11 класів

Івано-Благодатненського НВК І-ІІІ ступенів

від 28.10.2020 р

Присутні: 11 членів методичного об’єднання, голова методичної ради Перерва Ю.І., практичний психолог Брайченко А.І.

Порядок денний

Питання до обговорення.

1) Доповідь на тему:

ü «Формування національно-культурної ідентичності учнівської молоді засобами образотворчого та декоративно-вжиткового мистецтва»

ü «Формування громадянина-патріота в середовищі активного навчання»

ü «Національно-патріотичне та духовне виховання учнів засобами краєзнавчої, екскурсійної та науково-пошукової діяльності»

2) Обмін досвідом між класними керівниками:

ü «Педагогічні особливості формування в учнів патріотичного виховання. Заходи щодо патріотичного виховання. (з досвіду роботи)

ü «Сучасні інноваційні підходи до виховання патріотизму та національної свідомості.» (з досвіду роботи)

3) «Аукціон ідей» - створення буклету для батьків «Як виховати патріота у сім’ї».

4) Вправа «Сім заповідей класного керівника» (незакінчені речення)

1 питання.

Слухали: Голову м/о Шаповалову А.Ю., яка ознайомила присутніх з заходами щодо патріотичного виховання на класних годинах.

Ухвалили:

1. Використовувати поданий матеріал у роботі класного керівника.

2 питання.

Слухали: Куц Г.І., яка ознайомила класних керівників з основними моментами у громадянському вихованні школярів.

Ухвалили:

2. Впроваджувати громадянське виховання під час позакласних заходів та на класних годинах.

3 питання.

Слухали: Ярову В.Ю., яка виступила з доповіддю про виховання лідерських якостей особистості школяра, диференціація та індивідуалізація виховання - необхідна умова розкриття творчої індивідуальності особистості

Ухвалили:

3. Провести діагностування серед учнів школи для визначення їхніх патріотичних якостей, відповідальність покласти на практичного психолога Брайченко А.І.

4 питання.

Слухали: Брайченко А.І.., яка виступила з доповіддю «Рекомендації з питань надання психологічної допомого та соціального супроводу сімей учасників АТО» ознайомила класних керівників з основними моментами у громадянському вихованні школярів.

Ухвалили:

4. Частіше залучати батьків до шкільного життя їхніх дітей.

Секретар Л.В. Зарапіна

Керівник м/о: А.Ю. Шаповалова.

Протокол №3

засідання методичного об’єднання класних керівників 1-11 класів Івано-Благодатненського НВК І-ІІІ ступенів

від 28.12.2020 р

Присутні: 11 членів методично об’єднання, голова методичної НВК Перерва Ю.І., практичний психолог Брайченко А.І.

Порядок денний

1) «Превентивне виховання: проблеми, пошуки, перспективи» Лекція

2) «Гуманізація навчально-виховного процесу як один з напрямків подолання булінгу в учнівському середовищі» Доповідь

3) «Профілактика болінгу та кібербулінгу в учнівському середовищі» бесіда

4) «З чого почати боротьбу з булінгом у школі?» година спілкування

5) «Які традиційні та інноваційні форми роботи з правового виховання є результативнішими?» ділова гра

6) Обговорення відкритих виховних годин правового спрямування.

7) Методичні родзинки на тему:«Профілактика та корекція девіантної поведінки підлітків»

1 питання.

Слухали: Ярову В.Ю., яка виступила з лекцією «Превентивне виховання: проблеми, пошуки, перспективи»

Ухвалили:

1. створити умови для формування позитивних якостей особистості в процесі різноманітних видів трудової, навчальної, позашкільної й іншої діяльності, що сприяють інтелектуальному, морально-етичному, естетичному розвитку, виробленню стійкості до негативних впливів

2 питання.

Слухали: Зарапіна Л.В., яка виступила з доповіддю " Гуманізація навчально-виховного процесу як один з напрямків подолання булінгу в учнівському середовищі "

Ухвалили:

2. Створити буклет для учнів та батьків «Як запобігти боулінгу в учнівському колективі?»

3 питання.

Слухали: Муженко О.І., яка виступила з доповіддю «Профілактика болінгу та кібербулінгу в учнівському середовищі»

Ухвалили:

3. Провести тестування на тривожність, конфліктність і репресивність серед школярів.

4 питання.

Слухали: Демченко О.А., яка виступила з доповіддю «З чого почати боротьбу з булінгом у школі?»

Ухвалили:

4. Провести анкетування серед учасників освітнього процесу для визначення мікроклімату в класі. Створення пам’ятки-поради для батьків «Ознаки того, що дитину цькують у школі». Організувати скриньку довіри в навчальному закладі.

Секретар Л.В. Зарапіна

Керівник м/о: А.Ю. Шаповалова

Протокол №4

засідання методичного об’єднання класних керівників 1-11 класів

Івано-Благодатненського ЗЗСО І-ІІІ ступенів

від 03.03.2021

Присутні: 11 членів методичного об’єднання, заступник директора з навчально-виховної роботи НВК Перерва Ю.І., педагог-організатор Кондратенко Т.В.

Порядок денний

1) Концепція правового виховання та правової освіти;

Хмельнюк В.В.

2) Проблема торгівлі людьми, основними способами втягнення дітей в торгівлю людьми, як уникнути цієї проблеми.

Лісовська О.В.

3) Лекція на тему:

Ø «Механізми захисту прав людини»

Брайченко А.І.

Ø «Діти. Злочин. Покарання»

Шаповалова А.Ю.

4) Обмін досвідом між класними керівниками:

Ø Принцип національної спрямованості виховання, який передбачає формування у молоді національної свідомості;

Куц Г.І.

Ø Протидія торгівлі людьми, реалії нашого часу.

Сімбірьва І.В.

5) Створення буклету для учнів «Загальні правила безпечного працевлаштування за кордоном»

Класні керівники

1 питання.

Слухали: Класного керівника Хмельнюк В.В., яка проаналізувала концепції правового виховання та правової освіти.

Ухвалили:

1. Взяти до відома та впроваджувати дані поради під час проведення класних годин та виховних заходів.

2 питання.

Слухали: Лісовську О.В., яка розповіла про проблеми торгівлі людьми.

Ухвалили:

2. Проінформувати про сучасні прояви торгівлі людьми, підвищити рівень поінформованості та усвідомлення учнями гостроти проблеми торгівлі людьми, обговорити причини, форми та ознаки цього явища, показати небезпечні наслідки та шляхи потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, ознайомити з національними і міжнародними документами щодо попередження торгівлі людьми.

3 питання.

Слухали: Брайченко А.І., яка прочитала лекцію на тему «Механізм захисту прав людини»

Ухвалили:

3. Провести тренінги з учнями – «Торгівля людьми – сучасний прояв рабства», «Протидія торгівлі людьми», «Ви не для продажу», «Торгівля людьми – сучасний прояв рабства».

Секретар Л.В. Зарапіна

Керівник м/о: М.О.Мокрицька.

Протокол №5

засідання методичного об’єднання класних керівників 1-11 класів

Івано-Благодатненського ЗЗСО

від 11.06.2021 р.

Присутні:11 членів методичного об’єднання, заступник директора з навчально-виховної роботи НВК Перерва Ю.І., педагог організатор Кондратенко Т.В., практичний психолог Брайченко А.І.

Порядок денний

1. Звіт класних керівників про проведену роботу за 2020-2021 навчальний рік

Учасники ШМО

2. Вивчення та узагальнення досвіду класних керівників. Методична скарбничка класного керівника «Розвиток розумових і фізичних здібностей, формування високої пізнавальної культури, організація змістовного дозвілля учнів.»

Керівник ШМО Шаповалова А.Ю.

3. Проведення анкетування серед класних керівників щодо подальшої роботи ШМО класних керівників в наступному навчальному році

Учасники ШМО

1 питання.

Слухали: Керівника методичного об’єднання про проведену роботу за 2020-2021 навчальний рік.

Ухвалили:

1. Застосовувати інноваційні методи та прийоми виховання дітей. Постійно опрацьовувати новинки методичної літератури з питань виховання.

2 питання.

Слухали: Керівника методичного об’єднання, яка систематизувала методичну скарбничку класних керівників «Розвиток розумових і фізичних здібностей, формування високої пізнавальної культури, організація змістовного дозвілля учнів»

Ухвалили:

2. Систематизувати матеріали передового методичного досвіду з виховної роботи. Постійно вивчати психологічні і вікові особливості учнів. Використовувати особистісно-зорієнтований підхід до виховання учнів.

Секретар Л. Зарапіна

Керівник м/о: А. Шаповалова

Кiлькiсть переглядiв: 1109

Коментарi