• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Раціональне харчування — запорука здоров'я дітей

Раціональне харчування — запорука здоров'я дітей

2018-11-05

/Files/images/1111111.png

Раціональне харчування дітей – це один із важливіших факторів, який суттєво впливає на стан здоров’я дітей. Раціональне харчування забезпечує фізичну та розумову працездатність, витривалість і широкі адаптаційні можливості, підвищує опірність організму до інфекційних, токсичних та інших шкідливих чинників.
Відповідно до розділу 10.Організація харчування ДСанПіну 5.5.2.008-01 “Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу», харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів – важливим елементом організації раціонального харчування учнів є правильний розподіл об’єму денного споживання їжі між окремими її прийомами.
Кількість прийомів їжі та її енергетична цінність встановлюється в залежності від віку, стану здоров’я дитини, рівня енергозатрат, типу навчального закладу, має повністю відповідати фізіологічній потребі дитячого організму в поживних речовинах та енергії відповідно до віково-статевих особливостей. Оптимальне співвідношення білків, жирів та вуглеводів - 1:1:4. Норми фізіологічних потреб у поживних речовинах та енергії для дітей застосовуються в закладах відповідно до наказу МОЗ України від 03.09.2017 року 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії».

Учні першого класу, які навчаються на базі дошкільного навчального закладу, за бажанням батьків, або осіб, які їх замінюють, отримують харчування відповідно до режиму дня закладу.
У загальноосвітніх навчальних закладах для учнів 1-12 класів повинно бути організовано одноразове харчування (сніданок) згідно норм харчування відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 (зі змінами) «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах».
Для дітей початкових класів в умовах продовженого дня в школах рекомендується триразове харчування (сніданок, обід та підвечірок).
Розподіл добової калорійності повинен становити: сніданок - 25%, обід - 35%, підвечірок - 10%.
Учні 5-9 класів, які відвідують групи продовженого дня, повинні забезпечуватися по місцю навчання дворазовим гарячим харчуванням (сніданок та обід), а при тривалому перебуванні в школі - і підвечірком.
Протягом дня учень повинен дотримуватися такого режиму харчування: при навчанні в першу зміну - сніданок вдома, другий сніданок в школі для учнів 1-5 класів - після другого уроку, для учнів 6-12 класів - після третього уроку.
Для учнів 1-5 класів обід слід організовувати о 13-14 годині, а для учнів 6-12 класів - о 14-15 годині.
При порціонуванні страв треба враховувати індивідуальні особливості дитини - стан здоров'я, апетит, ставлення до окремих страв.
При харчоблоці повинні бути списки учнів, які знаходяться на диспансерному обліку і потребують дієтичного харчування.
У щоденному раціоні харчування учнів повинні бути добова норма молока, хліба, масла вершкового. Норми крупи, м'яса, риби, яєць, сиру, сметани, овочів, фруктів повинні бути використані протягом 14 днів у повному обсязі вікової потреби дитини.
До раціону харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів бажано включати:
ковбасні вироби варені вищого ґатунку не частіше двох разів на тиждень, при одноразовому харчуванні - не частіше одного разу на тиждень; дієтичні яйця, нежирне м'ясо (яловичину першої категорії або телятину, свинину, курчат бройлерів, курей або індиків патраних першої категорії, субпродукти першої категорії); рибу морську, морську капусту; масло вершкове; рослинну олію. При приготуванні салатів можливе використання нерафінованої соняшникової та кукурудзяної олії; кондитерські вироби, що багаті на пектин (зефір, мармелад, джем).
Меню не має містити однакових страв два дні поспіль. При приготуванні страв необхідно замінювати оцет лимонною кислотою або свіжим лимонним соком, використовувати натуральні прянощі (кріп, петрушку, селеру, чебрець, лавровий лист, розмарин, корицю тощо), а також продукти, що багаті на фітонциди (цибулю, часник); застосовувати переважно такі способи кулінарної обробки, як варіння, тушкування, запікання, приготування на парі.
Раціональне харчування в закладах забезпечується правильно складеним перспективним 14-денним меню, яке складається на зимово-весняний і літньо - осінній періоди року з урахуванням наявності сезонних продуктів: свіжих овочів, фруктів, ягід чи консервованих фруктів, овочів, сухофруктів, квашених овочів, соків, варення тощо.
Харчування дітей організується на основі 14-денного меню, яке розробляється медичним працівником закладу спільно з кухарем, затверджується керівником навчального закладу. Копії затвердженого меню та зміни до нього направляються для узгодження до територіального органу Держпродспоживслужби України.
Для правильного використання харчового набору добову норму кожного з продуктів треба помножити на кількість днів, на яку складається меню. Наприклад, дітям 3-7 років потрібно 50 г сиру кисломолочного на день, а на 5 днів - 250 г. Із цієї кількості сиру протягом тижня можна приготувати сирники (100 г), запіканку (100 г) і один раз ватрушку сиром (50 г). Таким чином, до тижневого меню страви з сиру включають 3 рази.
При складанні меню краще починати з обіду, потім переходити до сніданку і вечері. Важливо правильно поєднати продукти і страви в кожному прийомі їжі. Якщо першою стравою подають розсольник, овочеві супи, борщі, то другою треба давати гарнір із круп, макаронних виробів, комбінований гарнір, а також салат з овочів чи овочі. Якщо перша страва - круп'яний суп, то другою рекомендують давати на гарнір овочеві страви.
Перед обідом дітям рекомендують давати свіжі овочі чи соління (морква, цибуля, часник, помідор, огірок тощо) в кількості 10-50 г, що буде сприяти підвищенню апетиту та кращому засвоєнню їжі.
За відсутності натуральних продуктів (м'яса, риби, овочів) можна використовувати консерви промислового виготовлення. Однак їх використання дозволяється тільки після термічної обробки для приготування перших та других страв.
При відсутності яких-небудь продуктів їх можна замінити рівноцінними, які містять таку ж кількість головних харчових речовин, особливо білків і жирів відповідно до таблиці заміни продуктів (додаток 8 постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 в редакції від 06.08.2014 №353).
На підставі перспективного меню подається попередня щомісячна заявка на продукти в постачальну організацію. Регулярно один раз на 2-3 дні подається періодична заявка на продукти харчування.
На всі страви повинні бути технологічні карти із зазначенням температурних режимів обробки страв.
При організації харчування учнів слід керуватися вимогами законодавства, які ставляться до організації раціонального харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів.
Щоденний контроль за організацією і якістю харчування покладається на засновників (власників), керівників навчальних закладів та медичний персонал.
Таким чином, дотримання всіх рекомендацій щодо організації раціонального харчування забезпечить гармонійний розвиток дітей і покращить стан їх здоров’я.
Лікар-стажист із загальної гігієни відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Кіровоградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Н.Борщ

Кiлькiсть переглядiв: 167

Коментарi