Профілактика ентеробіозу

2018-11-14

Останнім часом, на території Кіровоградського району реєструються випадки ентеробіозу серед вихованців закладів освіти Кіровоградського району. У звʼязку з цим звертаємо увагу на профілактику даного захворювання.
Ентеробіоз це захворювання, збудником якого є гострики - enterobius vermicularus (Linnaeus, 1758 р.; Leach, 1853 р.). Назва Enterobius походить від грецького enteron - кишечник і bios - життя, vermicularis - зменшене від латинського - черв'як, що живе в кишечнику. Збудник хвороби – дрібний круглий черв довжиною 9-12 міліметрів, біло-рожевого кольору, місцем проживання якого є нижні відділи тонкого і товстого кишечника.
Зараження на ентеробіоз відбувається в результаті заковтування інвазованих яєць, що потрапляють у рот із забруднених рук, предметів побуту, через постільні речі і білизну.
Як передається захворювання. Гострики проходять в організмі людини повний життєвий цикл, і дитина може повторно заражати сама себе і інших дітей.
Інфікована дитина розчухує шкіру навколо анусу, внаслідок чого яйця гостриків потрапляють йому під нігті. Потім малюк кладе пальці в рот - так відбувається повторне зараження дитини. Яйця легко передаються від однієї людини до іншої через забруднену збудником їжу, посуд, іграшки, побутові предмети, якими користуються члени однієї сім’ї, діти в дитячих садках або однокласники. Також яйця гостриків можуть підніматися у повітря із пилом, а потім заноситися під час дихання у ротову порожнину і проковтуватися. Інвазійні яйця потрапляють у кишечник і розвиваються у статевозрілих самок і самців. Самки після запліднення спускаються до прямої кишки. Частіше вночі, коли підвищена вологість тіла, гострики виповзають із анального отвору на шкіру періанальних складок і відкладають яйця.
Симптоми захворювання. Проблема полягає у тому, що захворювання ентеробіозом практично не має яскравих симптомів хвороби і дуже часто проходить непоміченим. Проте знати ці симптоми необхідно, щоб вчасно попередити поширення захворювання. Першою ознакою захворювання можуть стати скарги дитини на постійний свербіж в області анального отвору, який може стати причиною розчухування і повторного інфікування. У дівчаток свербіж може поширитися і на область піхви. У випорожненнях дитини, або при огляді анального отвору вночі ви можете виявити маленьких білих ниткоподібних черв’яків. Дитина може відчувати особливо сильний свербіж вночі, коли глисти починають активну діяльність. Діти погано сплять, стають плаксивими, в них погіршується апетит, зменшується працездатність та успішність, виникає безсоння, неврастенія, нічне нетримання сечі. Інколи спостерігаються болі в животі, нудота, блювота, тенезми, рідкі випорожнення, частіше з домішками слизу.
У інвазованих дітей не виробляється повноцінний імунітет після проведених профілактичних щеплень.
При появі скарг дитини на свербіж необхідно пройти обстеження на ентеробіоз, а потім обстежити усіх членів сім’ї. Одного лікування недостатньо. Потрібно суворо дотримуватися певних гігієнічних правил, які усунуть можливість самозараження і зараження осіб навколо.
Профілактика ентеробіозу! Оскільки ентеробіоз – це хвороба брудних рук, то чистота рук і нігтів, їх ретельне миття перед їжею, необхідна боротьба з шкідливими звичками - не слід брати пальці в рот і гризти нігті - це і є основою профілактики.
- Дотримання особистої гігієни. Після вулиці, відвідування туалету мити з милом руки.
- У домі, де є хворий на ентеробіоз, потрібно кілька разів на день проводити вологе прибирання підлоги.
- Слід стежити, щоб надворі дитина не тягнула до рота підібрані землі предмети.
- Необхідно коротко стригти дітям нігті.
- Не можна вживати немиті овочі та фрукти.
- Не витрушуйте постільну білизну у приміщенні, постійно стежте за чистотою постільної білизни.
- Дитина повинна спати в окремому ліжку.

Кiлькiсть переглядiв: 214

Коментарi