• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Як запобігти захворюваності гострими респіраторними захворюваннями та грипом у закладах освіти

Як запобігти захворюваності гострими респіраторними захворюваннями та грипом у закладах освіти

2020-01-31

/Files/images/grip moz 14.01.2016 (1).jpg

З метою запобігання захворюваності гострими респіраторними захворюваннями та грипом учнів та працюючого персоналу у загальноосвітніх навчальних закладах Держпродспоживслужба звертає увагу на дотримання протиепідемічних та санітарно-гігієнічних заходів. Насамперед це:
- з ознаками застудних захворювань діти та працівники не повинні взагалі приходити до навчального закладу, а негайно звернутися до лікаря;
- не рекомендовано проводити масові заходи, в тому числі: збори, олімпіади, концерти, тощо;
- регулярне вологе прибирання приміщень з використанням дезінфікуючих та миючих засобів;
- використання всіх видів провітрювання (наскрізне, кутове, однобічне.
Відповідно до ДСанПіну 5.5.2.008-01 «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально - виховного процесу» класні кімнати та кабінети провітрюють на перервах, а рекреації (зони відпочинку) - під час уроків. До початку занять і після їх закінчення необхідно здійснювати наскрізне провітрювання навчальних приміщень.
Тривалість наскрізного провітрювання визначається погодними умовами згідно з таблицею:

Температура повітря вулиці в градусах Цельсія

Тривалість провітрювання приміщень (хв.)

на малих перервах

на великих перервах та між змінами

від +10 до +6

від 4 до 10

25-35

від +5 до 0

від 3 до 7

20-30

Від 0 до -5

Від 2 до 5

15-25

від -5 до -10

Від 1 до 3

Від 10 до 15

нижче -10

1 — 1,5

Від 5 до 10

Дуже важливим є проведення навчальних занять у теплих приміщеннях для запобігання переохолодження учнів та вчителів: у приміщеннях шкіл та загальноосвітніх шкіл-інтернатів температура повітря має бути: у класах і кабінетах - 17-20°C; у майстернях з обробки металу і дерева - 16-18°C; у спортивному залі 15-17°C; у роздягальнях спортивних залів 19-23°C; в актовому залі - 17-20°C; у бібліотеці - 16-18°C; у медичних кабінетах 21-23°C; у рекреаціях - 16-18°C; у спальних приміщеннях - 18-20°C; в умивальних 20-23°C; у вестибюлі, гардеробі - 16-19°C; у туалетах - 17-21°C; у душових - не нижче 25°C.
Також інформуємо, що ДСанПін 5.5.2.008-01 також визначає, що учні не допускаються до виконання робіт, що небезпечні для їх життя та здоров'я, створюють загрозу зараження інфекційними хворобами, в тому числі: очищення даху і проїжджих частин вулиць від снігу та льоду.
Не меж важливим для збереження здоров’я дітей є дотримання повітряно-теплового режиму в дошкільних навчальних закладах, гігієнічні вимоги до цих закладів регламентуються Санітарним регламентом для дошкільних навчальних закладів.
Оптимальною температурою у групових осередках дошкільних навчальних закладів є +19-23 С. У приміщеннях басейну - +29-30 С. У залах для занять музикою та фізичною культурою +18-19°С. У теплих переходах - не менше +15 С.
У приміщеннях, що займають кутове положення або знаходяться в торці будівлі дошкільного закладу освіти, температура повітря повинна бути не менше +21°С.
Звертаємо увагу, що кімнатні термометри мають бути розміщені на внутрішній поверхні кожного приміщення, де перебувають діти, на рівні 0,8-1,2 м від підлоги залежно від зросту дітей.
За відсутності дітей приміщення дошкільних навчальних закладів повинні періодично провітрюватися. Ефективним є наскрізне або кутове провітрювання. Забороняється провітрювання через туалетні кімнати. Тривалість провітрювання залежить від температури зовнішнього повітря, напрямку вітру та ефективності роботи опалювальної системи.
У холодну пору року провітрювання повинно бути закінчене не пізніше ніж за 30 хвилин до приходу дітей із занять або з прогулянки і за 30 хвилин до сну. Під час сну може бути забезпечено доступ свіжого повітря з одного боку приміщення, але за 30 хвилин до підйому дітей його припиняють. Після короткочасних провітрювань допускається зниження температури повітря у групових осередках до +19 °С для дітей 4-5 років і до +18 °С для дітей старше 5 років.
Відносна вологість повітря в приміщеннях, де перебувають діти, повинна бути в межах 40-60 %.
Важливою є наступна вимога:
При вході до дошкільного закладу освіти необхідно розміщувати термометр для контролю за температурою повітря на вулиці. Прогулянки на відкритому повітрі повинні проводитися не рідше 2 разів на день. Оптимальний час перебування на відкритому повітрі - 3,5-4 години на день з достатньою руховою активністю. Основними причинами скорочення тривалості перебування на свіжому повітрі є погіршення самопочуття, порушення стану здоров`я дітей, ускладнення метеоумов.
Прогулянки на вулиці дозволяється проводити при температурі повітря не нижче -16 °С.

Кiлькiсть переглядiв: 142

Коментарi