Як природа відвойовує Чорнобиль

2020-04-15

Природа Чорнобильської зони приваблює і науковців і туристів: нині це найбільш безлюдна та заліснена територія Європи. В зоні облаштувалися і характерні для Полісся види, і навіть ведмеді та коні Пржевальського. Тварини звикли до безпеки і не бояться людини. Експерти радять або підтримувати нинішній охоронний статус зони, або ж робити її природним заповідником. У проекті біосферного заповідника Мінприроди передбачає і збереження природи Чорнобиля, і обмежене господарювання.
Чорнобильська зона відчуження – це 2600 квадратних кілометрів території, з якої відселили жителів після аварії на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року. За час відсутності людини більша частина зони відчуження вкрилася молодим лісом, і на колишніх полях та в покинутих селах владарюють лише дикі тварини.
За три десятиліття видове різноманіття зони різко змінилося. Сюди повернулися навіть сірий лелека, бурий ведмідь та інші види, які у цих краях вважалися рідкісними гостями, визнають біологи.
Нині на підприємствах зони відчуження працюють кілька тисяч ліквідаторів, а крім того, в зоні проживають приблизно 150 самоселів. І вовки нечасто виявляють агресію до людини, окрім виняткових ситуацій, коли з’являється тварина, хвора на сказ. Водночас узимку, коли хижакам важче полювати, вони підходять до людських помешкань і намагаються атакувати собак чи свійських тварин, які живуть у зоні.

Як природа відвойовує Чорнобиль (відео)

Кiлькiсть переглядiв: 237

Коментарi